Ali Yalçın’dan Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı Sonrası Açıklamalar: 3600 Ek gösterge, Yardımcı Hizmetler Sınıfının, Memur Maaşları
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda, kamu görevlilerinin en çok merak ettiği konulardan biri olan yükselme ve unvan değişikliği sınavları başta olmak üzere birçok konu masaya yatırıldı.
Kamu Personeli Danışma Kurulu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyon temsilcilerinin katılımıyla bir araya geldi. Toplantıda, memurların iş yaşamına dair birçok önemli konu masaya yatırıldı. Özellikle yükselme ve unvan değişikliği sınavları gibi başlıklar üzerinde yoğun değerlendirmeler yapıldı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplantının ardından sosyal medya platformu X üzerinden açıklamalarda bulundu. Yalçın, kamu personelinin taleplerini dile getirdiklerini ve çözüm önerilerini sunduklarını ifade ederek, görüşmelerin önemine vurgu yaptı.
3600 ek gösterge, yardımcı hizmetler sınıfının durumu ve memur maaşlarına ilişkin beklentiler gibi başlıca konular, toplantıda ele alınan konular arasında yer aldı. Yalçın, memurların haklarının geliştirilmesi adına sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. İşte o açıklamalar;
2024 YILI SON KPDK’SINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.
2024 Kasım KPDK’da, Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları başta olmak üzere, Hakem Kurulu’nun oluşturduğu haksız rekabeti telafi edecek “Refah payı artışı”, Tasarruf Tedbirleriyle engellenen koruyucu giyim ve fazla çalışma ücretleri, 1. Dereceye 3600 Ek gösterge, 4688 sayılı Kanun, Yiyecek ve Harcırah tutarları, Mühendislik Meslek Kanunu, YHS’nin kaldırılması, ilave derece ve toplu sözleşmede masanın konusu değil denilen taleplerimizi gündeme taşıyoruz.
Memur-Sen olarak geçtiğimiz dönemlerde “gündemli KPDK” yapılması konusundaki ısrarımız ve kararlığımız neticesinde önemli bir adım atılarak 2024 Kasım KPDK “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları” gündemiyle toplandı.
2021 yılında “Görevde Yükselme İnisiyatife Bırakılmamalı” mücadelesiyle KPDK masasında “Sınavların 3 yılda bir yapılması” kararı elde etmiştik. KPDK kararı sonrası kurumlardaki durum, açılan sınavların periyotları ve unvan sınavlarındaki detaylı Tablo’yu bugün ortaya koyduk.
Bu KPDK’da da “görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına” ilişkin eksiklerin görülerek “sınavların takvime bağlanması ve tüm unvanlara ilişkin sınav açılması” vurgumuzu yineledik.
-“Kamu İşveren tarafının Gündemli KPDK iradesi önemli, belirlenen gündem ise yetersizdir.”
▪️ KPDK’da “görevde yükselme/unvan değişikliği” gündemine ilave olarak asıl gündem geçtiğimiz toplantıda 4688 sayılı Kanun, Yiyecek yardımı ve Harcırahlara ilişkin toplanan alt komisyonların çıktılarından sonuç üretmek olmalı, Bütçe görüşmelerinin yapıldığı bu süreçte kamu görevlilerimiz için günlük çözümler değil kalıcı ve temelli çözümler üretilmelidir.
-“Kurul; masanın taraflarının tartıştığı, anlaştığı, uzlaştığı ve bütçede kamu görevlileri için payı ayrılan hükümlerimizin Tasarruf Tedbirleriyle engellenmesine karşı birlikte hareket etmelidir.”
▪️ Tasarruf Tedbirleriyle engellenen “Koruyucu Giyim ve Fazla Çalışma Ücretleri”, KPDK’nın Kanun’daki amacı olan “kamu yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi” çerçevesinde doğal gündem olarak ele alınmalıdır.
-“Hakem Kurulu’nun beklenen, tahmin edilen ve hissedilen enflasyon noktasındaki hatalı tavrının maliyetini, kamu görevlilerimiz ve emeklilerimiz ödemektedir.”
▪️ Hakem Kurulu’nun, gerçekleri gören tekliflerimize rağmen beklenen enflasyon noktasındaki hatalı tavrı nedeniyle oluşan kayıpların tazmini için “Refah Payı” şart olmuştur, bu durumun telafisi için Ocak ayında İlave düzenleme yapılmalıdır.
-“Gelir Vergisi; gelir dağılımında adaletsizliği tetiklememeli, oran %15’e sabitlenmelidir.”
▪️ En az ücretin bile %20’lik dilime girdiği, gelir vergisi modelinin geliri azaltma amacına döndüğü sistem düzeltilmeli, adil paylaşım ve hakkaniyetli katılıma uygun gelir vergisi matrahları belirlenmelidir. Kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı %15’e sabitlenmelidir.
“Görev aylığı-Emekli aylığı arasındaki köprü tekrar kurulmalı, seyyanen ilave ödeme emeklilere yansıtılmalı, bütün gelirler prime esas kazanca dahil edilmelidir.”
▪️ Emekli aylığı-görev aylığı oranının %40 – %45 seviyelerine gerilediği mevcut durum düzeltilmeli, Emekliler Yılını geride bırakırken, emeklilerimizi yeni yıla taşıyalım istiyoruz.