Uzman çavuşların ve sözleşmeli erbaşların memur olarak atanmaları TBMM’de
Uzman çavuşlar ve sözleşmeli erbaşların memurluğa atanma talepleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşındı. Özellikle 7 yıl görev yaptıktan sonra meslekten ayrılan uzman çavuşlar, kamu kurumlarında memur olarak çalışma hakkı talep ediyor.
Askerlik görevini tamamlayan uzman çavuş ve sözleşmeli erbaşların, sivil hayata geçiş süreçleri ve kariyer planlamaları, uzun süredir tartışılan konulardan biriydi. Bu durumun iyileştirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önemli bir soru önergesi sunuldu. Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan tarafından verilen bu önergede, 7 yılını Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ederek geçiren uzman çavuş ve sözleşmeli erbaşların, daha sonra kamu kurumlarında memur olarak görev yapabilmelerine olanak tanınması talep ediliyor.
İŞTE TBMM’YE SUNULAN SORU ÖNERGESİ:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92’nci maddesi Memurluktan Çekilenlerin Yeniden Atanmalarına ilişkin esaslan düzenlemiş olup, maddenin 2’nci fıkrası Devlet memurlarından 657 sayılı Kanun’a tabi olmayanların da devlet memurluğuna girebileceklerini düzenlemiştir. 3269 sayılı Uzman erbaş Kanunu’nda da “Uzman erbaşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92’nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir. hükmü ile Uzman Erbaşların bu maddeden faydalanabileceklerine ilişkin bir hüküm yer almaktadır.
Ancak, uzman erbaşların 657 sayılı ve 3269 sayılı Kanunlarla tanınan bu yeniden memurluğa atanma hakları özellikle “kadro açılmaması (bulunmaması)” ve “gireceği sımfın niteliklerine uymaması” gerekçeleriyle uygulanamamakta, devlet memurluğuna geçiş için başvuranlar red edilmektedir.
Diğer yandan yine TSK’da 6191 sayılı Kanun’a göre istihdam edilen sözleşmeli Erbaş/Erler de Uzman Erbaşlar gibi TSK saflarından kendilerine tevdi edilen görevleri büyük başarı ile yerine getirmekte, özellikle ve öncelikle teröristle mücadele görevleri olmak üzere hayatları pahasına görev yapmaktadırlar. 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş/Er Kanunu gereğince bir sözleşmeli Erbaş/Er, TSK’da en fazla 7 yıl görev yapabilmekte bu süre sonunda sözleşmesi mecburen fesih edilmektedir. Kanun’un “Kamuda istihdam” başlıklı EK 1 ’nci maddesi “(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar. ” hükmüne haizdir.
Uzman erbaşlar ve Sözleşmeli Erbaş/Erler TSK’nm muhtelif birliklerinde özveri ile ve mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan, vazife ve ülke uğruna şehit veya gazi olmaktan çekinmeyen bir meslek grubudur. Statü kanunları gereği TSK’da “Sözleşmeli statüde” görev yapan uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/erlerin, başarı ile görev yaptıkları 7 yıldan itibaren kamu kurumlarmdaki uygun kadrolara atanmaları hem ilgili Kanunların hükmü hem de vatana hizmetlerini gözünü kırpmadan yerine getirmiş olan uzman erbaşlarımıza bir vefa borcudur.
Bu kapsamda;
1. Yıllara sari olarak uzman erbaş ve sözleşmeli erbaşlardan kamu kurum ve kufüluşlarında istihdam edilenlerin sayısı ne kadardır?
2. îlgili Kanunların sağlamış olduğu ve yukarıda özetlenen hükümler uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler için ne derece uygulanmaktadır?
3. Uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/erlerin TSK’da kazandıkları yetenekler ve ifa ettikleri görevlere de uygun olarak Kamuda açılacak olan “Silahlı güvenlik görevlisi, arama kurtarma personeli, zabıta memuru, orman muhafaza memuru, mahalle ve gece bekçisi, infaz koruma memuru, itfaiye eri, gümrük muhafaza memuru, hafîf/ağır araç şoförü gibi” uygun kadrolarda öncelikli olarak istihdam edilmesi konusunda bir planlama ya da uygulama var mıdır?
4. Diğer yandan TSK’da başatı ile görev yaptıktan sonra ayrılan ya da yasal mevzuat gereğince ayrılmak zorunda kalan Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Erbaş/Erlerden nitelikleri uygun olanların, TSK’da kazandıkları yetenek ve özelliklere uygun olarak özel sektörde de istihdamının teşvik edilmesi (İstihdam eden şirketlere SGK teşvikleri, vergi muafiyeti vb.) yönünde bir çalışma var mıdır?
5. Bu kapsamda vatanına ve devletine özveri ile hizmet etmiş bu kişilerin Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştiraklerindeki uygun kadrolara öncelikli olarak istihdamına yönelik bir planlama var mıdır?
Sayın VEKİLİM 7 yılını bitiren benim gibi yüzlerce arkadaşım var sayımız 4 bine dayan di zordurumda olan arkadaşlarımız var işsizlik sıkıntısı çeken ailesi yuvası dağılan evlenmeyen iş bulamayan yüzlerce arkadaşım var sayın VEKİLİM bizler VATAN HAİNİ DEGİLİZ bizler aslanlar gibi devletimize görevini layıkıyla en iyi şekilde Zor şartlarda görevimiz yapan Vatan evlatlarıyız devlet büyüklerimiz bizleri görmezden gelmeyin sesimiz duyun saygıyla arz ederim
Sayın VEKİLİM biz sözleşmeli erlerin sesi olduğunuz için silah arkadaşlarım adına size çok teşekkür ediyorum sağolun var olun
Sözleşmeli erlere göstermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür ederim
Sözleşmeli erler atama bekliyor bitsin artık bu maduruyetler 5 altı yıldır atanmayı bekleyenler var ben 2 yıldır bekliyorum atanmayı
Sözleşmeli Erler için gösterdiğiniz destek nedeniyle Tüm Sözleşmeli Er’ler adına teşekkür ediyoruz Sözleşmeli Erler Memurluk hakkı atamalarının yapılmasını bekliyoruz Vatan Sağolsun