ManşetKamudan Haber

Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri İçin 10 Maddelik Önerge TBMM’de: Kadro ve Diğer Özlük Hakları Cumhurbaşkanlığında

İYİ Parti, Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin kadro ve özlük haklarıyla ilgili sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi sunarak, yıllardır çözüme kavuşamayan bu konuyu gündeme getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri, uzun yıllardır kadro ve özlük haklarında iyileştirme bekliyor. Özellikle 2018 yılında yapılan seçimlerde Cumhur İttifakı’nın bu konuda vaatlerde bulunmasına rağmen, öğreticiler hala aynı sorunlarla karşılaşıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri için önemli bir adım atıldı. İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, bu öğreticilerin yıllardır beklediği kadro ve özlük hakları konusunda TBMM’ye bir soru önergesi sundu.

İYİ Parti Grubu, toplumun her kesiminde yaşanan sorunların çözümüne yönelik çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin kadro ve özlük haklarına ilişkin talepler bir kez daha dile getirildi.

Kadro ve Özlük Haklar Bekleniyor

Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri, yıllardır kadro ve özlük haklarında iyileştirme bekliyor. 2018 yılında Cumhur İttifakı tarafından verilen sözlere rağmen, öğreticilerin beklentileri karşılanmadı. Üstelik son dönemde uygulanan tasarruf tedbirleri, bu grubu daha da mağdur etti.

Soru Önergesinde Yer Alan Başlıklar

Milletvekili Türkoğlu’nun verdiği soru önergesiyle, fahri öğreticilerin kadro talebi ve özlük haklarıyla ilgili çözüm yollarının netleşmesi hedefleniyor. Önerge, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a yöneltilerek, bu konuda hükümetin bir adım atıp atmayacağına dair somut yanıtlar talep ediyor.

İşte Milletvekili Yüksel Selçuk TÜRKOĞLU soru önergesi:

Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticileri 657’ye tabi olacak şekilde. Diyanet İşleri Başkanhğı bünyesinde, yılda iki kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, DHBT smavlanmn ardından mülakat puanlan ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir. Fahri öğreticiler, aylık 8-9 günlük sigorta, asgari ücretin çok altında maaş ve yanm yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkarılarak, hiçbir özlük hakları olmadan hizmet etmekte, işsizlik maaşından faydalanamamaktalar. İzin haklan, sendika haklan yoktur, hasta olduklannda da aldıkları raporlar maaşlarından kesilmektedir. 2019 yılında ve 2024 yılında tasarruf gerekçesiyle fahri öğreticilerde azaltılmaya gidilmiştir. 2013’den 2018’e kadar, kadroya kur’an kursu öğreticisi alımı hiç yapılmamıştır. 2018 sonrasmda çok az bir alım yapılmış olup ortaöğretim, ilahiyat ön lisans kontenjanlan da kapatılmıştır. Bu çalışanlar, kadrolularla aym hizmeti yapmakta ancak aym saygınlığa ve özlük haklara sahip değildirler. 11 yıldır her seçim dönemi kendilerine kadro sözü verilmesine rağmen sürekli olarak kapsam dışı bırakılarak görmezden gelinmektedirler. Ülkemizde sayılan 25 bin olan fahri (geçici) kuran kursu öğreticisi için kadro ve özlük haklan çalışması acil olarak yapılmalıdır. 2022 yılında sözleşmeliler, kadroya almırken; Fahri (geçici) Öğreticiler kadroya alınmayıp kapsam dışı bırakılmış olup aynştırmaya sebebiyet vermiştir. Fahri (geçici) kur’an kursu öğreticileri görevde olup olmama şartı aranmadan sadece SGK prim günleri baz alınarak emek tecrübe kadrolan verilmelidir. Her kurum kendi bünyesinde tecrübeli eleman çalıştınrken. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yıllanm hizmete adamış tecrübeli fahri öğreticiler de kadroya alınarak değerlendirilmelidir.

Bu bağlamda;

SORU 1- Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticilere kadro verilmesi ve özlük haklarının tamnması hususunda çahşmamz var mıdır?

SORU 2- Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticileri olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’m temsil ettikleri ve bağlı müftülüklerde hizmet ettikleri halde, resmiyette Diyanet İşleri Başkanlığı personeli kabul edilmemeleri, bir mağduriyet tanımlaması değil midir?

SORU 3- Bu kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı personeli ise neden bir statüleri yoktur ve atama şartlarında çalışmalarına rağmen, özlük hakları neden verilmemektedir?

SORU 4- 2022 yılında sözleşmeliler, kadroya abmrken. Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticileri neden kapsam dışı bırakılmıştır?

SORU 5- Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticileri hangi kanuna tabi hizmet etmektedirler? Göreve başlarken haklan. Diyanet İşleri Başkanhğı tarafından hangi sözleşmelerle korunmaktadır?

SORU 6- Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticileri 2013-2014-2015-2016-2017-2018 yıllannda kadroya atanmak için hem sınavlara çalışıp KPSS ve DHBT smavmdan yeterli puanlar almış olmalarma rağmen, 2018 yılmda 100 kişilik ilahiyat ön lisans kontenjam ayrıhnasma rağmen, kadroya atanmamalanmn sebebi nedir?

SORU 7-Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticilerinin aylık 8-9 günlük SGK primlerinin 30 gün üzerinden yatınhnası için bir düzenlemeniz var mıdn?

SORU 8- Kurumlanmızm tecrübeli deneyimli çalışanlara ihtiyaçları varken, tecrübeli fahri öğreticilerinin Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna dahil edilmemelerinin başkaca bir nedeni söz konusu mudur?

SORU 9- Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticilerin 2011-2024 yıllan arasında 1 yıl, 2-3 yıl, 45 yıl, 6-7 yıl, 8-9-10 yıl görev yapmış olanların sayısı nedir?

SORU 10- Fahri (geçici) Kur’an Kursu Öğreticilerine 2018’de verilerin kadro sözünün tutulmasıyla ilgili bir çahşmamz var mıdır?

Takip Et
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları Göster
Bilecikten
Bilecikten
20 gün önce

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda 1 gün bile ücretli öğretmenlik yapan Éğitim Fakültesi mezunu mağdurları da kadro bekliyor

Veysel
Veysel
21 gün önce

Çok haklı ve özlük haklarımızı acil verin

Başa dön tuşu