MEB Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliği Değişti: İşte Madde Madde Neler Değiştiği…
Bugün resmi gazetede yayımlandı. Okul öncesi ve ilköğretim kurumları yönetmeliği değiştirildi.
Yeni Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde neler değişti? İşte madde madde değişiklikler…
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “kadrolu” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı bendin ikinci cümlesinde yer alan “ücretli öğretmen görevlendirilebilir” ibaresi “görevlendirme yapılır” şeklinde ve aynı maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “40” ibaresi “30” şeklinde değiştirilmiştir.
Eski yönetmelikteki kadrolu ifadesi kaldırılmış böylece yaz aylarında öğretmen olmayanlarında görevlendirilmesinin önü açılmıştır.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve yedinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“İhtiyaç duyulması halinde kayıt işlemleri sırasında veliden su, elektrik veya doğalgaz kullanımına ait fatura istenebilir.”
Önceki yönetmelikte hiç bir belge istenmiyordu.
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “eylül ayının” ibaresi “e-Okul sisteminde sınıf atlatma sürecinin tamamlanmasını takip eden” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin altıncı fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiş, aynı maddenin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin dokuzuncu fıkrasında yer alan “engelli raporu bulunan” ibaresi “engelli raporu bulunan/hastanede uzun süreli yatış kararıyla tedavi süreci devam eden” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Meslek ortaokuluna geçmek isteyen öğrencilerin nakli; 5 inci ve 6 ncı sınıflarda eğitim ve öğretim yılı süresince, 7 nci sınıfta ise eylül ayının son iş gününe kadar zorunlu meslek derslerinden muaf tutularak yapılır. Farklı program uygulayan diğer ortaokullarda nakiller Bakanlıkça hazırlanacak kılavuz doğrultusunda yapılır.”
“(8) Yeni okul açılması, kayıt alanının değiştirilmesi veya velinin adres değişikliği yapması sebebiyle farklı okullara devam etmek zorunda kalan kardeşlerin nakilleri, velinin isteği doğrultusunda kardeşlerden birinin okuluna yapılır.”
“(14) Kınama ve üstü yaptırımı gerektiren olumsuz davranışa maruz kalan öğrencinin, velisinin yazılı başvurusu ve rehberlik servisinin uygun görüşü ile başka okula nakli yapılabilir.
(15) Mecburi ilköğretim çağı içinde olup Açık Öğretim Ortaokulunda öğrenim görmekte iken, velisinin yazılı başvurusu ile örgün ilköğretim kurumlarına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrenim belgesindeki sınıf seviyesine uygun örgün ilköğretim kurumlarına nakilleri yapılır. Ancak Açık Öğretim Ortaokulu dönem sınavlarına katılarak bulunduğu sınıfın tüm derslerinden başarılı olan öğrencilerin nakil işlemleri aynı eğitim ve öğretim yılı içerisinde yapılamaz.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “e-Okul sistemine” ibaresinden sonra gelmek üzere “günlük olarak” ibaresi eklenmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “maarif müfettişleri” ibaresi “eğitim müfettişleri/eğitim müfettiş yardımcıları” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (f) bendinde yer alan “5” ibaresi “3” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 29- (1) İlkokullarda; Gelişim Raporuna kademeli geçiş süreci tamamlanıncaya kadar karne verilmeye devam edilen sınıflarda, ders yılının her döneminde öğrencilerin davranışları, Davranış Puanı Ölçütleri EK-4’te verilen ölçütler kullanılarak sınıf öğretmeni tarafından “(1) Geliştirilmeli”, “(2) İyi”, “(3) Çok iyi” şeklinde değerlendirilerek e-Okul sistemine işlenir ve karnede gösterilir.”
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Beceri edinim raporu, gelişim raporu ve öğrenci karnesi
MADDE 30- (1) Okul öncesi eğitim kurumlarında Okul Öncesi Eğitim Programı doğrultusunda hazırlanan çocuğa yönelik Beceri Edinim Raporu, e-Okul sistemine işlenerek her dönem sonunda bir örneği veliye verilir. Beceri Edinim Raporuna pedagojik olmayan ve gizliliği gerektiren bilgiler işlenmez.
(2) İlköğretim kurumlarında uygulanacak esaslar şunlardır:
a) İlkokullarda, öğrencilere 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak birinci sınıflardan başlayarak her dönem sonunda öğretmen görüşünü içeren; öğrencilerin davranışları, derslerdeki etkinliği, sosyal etkinlik çalışmaları, devam durumu ve gelişim düzeylerini gösteren Gelişim Raporu verilir. Gelişim Raporu elektronik imza ile imzalanabilir, e-Rapor olarak düzenlenebilir. Kademeli geçiş süreci tamamlanıncaya kadar ilkokulların diğer sınıflarında karne verilmeye devam edilir.
b) Ortaokullar ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere, e-Okul sistemindeki bilgiler esas alınarak her dönem sonunda karne verilir. Karnede, öğrencinin derslerdeki başarısı ile sosyal etkinlik çalışmaları ve okula devam durumu gösterilir.
c) Öğrenci karneleri e-Okul sisteminde yer alan puan çizelgeleri bilgilerine göre birinci ve ikinci dönem sonunda düzenlenir. Öğrencilere dağıtılan karneler geri alınmaz. Karnelerde elektronik imza kullanılabilir ve karneler e-Karne olarak da düzenlenebilir.”
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “yazılı talebi” ibaresi “ders yılı bitimine bir hafta kalıncaya kadar okul müdürlüğüne vereceği dilekçe” şeklinde değiştirilmiştir.
“(1) İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaması esastır. Ancak okul müdürlüğünce, istenilen yeterlilik düzeyine ulaşamamış öğrencilerin velilerine sınıf tekrarı ile ilgili olarak mayıs ayında yazılı, e-posta veya kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır. Yapılan bilgilendirme üzerine velinin ders yılı bitimine bir hafta kalıncaya kadar okul müdürlüğüne vereceği dilekçe ile sınıf tekrarı yaptırılabilir. Sınıf tekrarı ilkokul öğrenimi süresince bir kez yapılır. Okula hiç devam etmeyen öğrenciler ve ilkokulda tüm derslerden Gelişim Raporundaki bilgileri girilmeyen öğrenciler ile bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen mazeretler dışında okula en az bir dönem devam etmeyen öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılır.”
MADDE 23- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasına “öğretmenleri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Öğretmenlik Mesleği Kanununda tanımlı görevler ile” ibaresi eklenmiş, aynı maddenin üçüncü ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) İlkokullarda bütün derslerin sınıf öğretmenlerince okutulması esastır. Ancak Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri okulun alan öğretmenlerince okutulur. Okulda alan öğretmeni bulunmaması durumunda; bu dersler aynı eğitim bölgesinde, yoksa diğer eğitim bölgelerindeki alan öğretmenlerince okutulur. İhtiyacın karşılanamaması durumunda bu dersler yükseköğrenimlerini söz konusu alanlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanlarda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile de okutulabilir. Bu şekilde de ihtiyacın karşılanamaması durumunda, bu dersleri okutmak üzere, mezun olduğu yükseköğretim programı itibarıyla atamaya esas olan alana öğretmen olarak atanabilme şartlarını taşıyanlar ders ücreti karşılığında görevlendirilebilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda bu dersler sınıf öğretmenince okutulur. Beden eğitimi ve oyun, görsel sanatlar ve müzik dersleri, ilgili sınıf öğretmenlerinin talepleri ve söz konusu derslerle ilgili sahip oldukları eğitimler ve bunları gösteren belgeler dikkate alınarak, okul yönetiminin planlaması doğrultusunda bu şubelerin sınıf öğretmenleri arasında karşılıklı ders değişimi yolu ile okutulabilir.”
“(7) Öğretmenler; görevlendirildikleri sınavlar, okulda yapılan her türlü resmî toplantılar, Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılacak programlarda bulunmak zorundadırlar. Öğretmenlere görevlendirme ve toplantıların zamanı, en az beş gün önceden yazı ile duyurulur. Toplantının gündemi öğretmenlerin de görüşü alınarak hazırlanır. Toplantılar, dersleri aksatmamak üzere çalışma günlerinde yapılır.”
Tüm yönetmelik için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250117-18.htm