Kamu Mühendislerinden Maaş Zammı ve Meslek Kanunu Talebi
Mühendis Tek Sen Enerji Sendikası temsilcileri, kamuda görev yapan mühendis, mimar ve teknik personelin maaşlarının, benzer meslek gruplarına kıyasla düşük kaldığını belirterek, maaş iyileştirmesi ve meslek kanunu talebinde bulundu.
Mühendis Tek Sen Enerji Sendikası, kamuda çalışan mühendis, mimar ve teknik personelin maaşlarının yetersiz olduğunu ve mesleki haklarının gözardı edildiğini belirterek yetkililere seslendi. Sendika temsilcileri, yapılan açıklamalarda şu önemli noktalara dikkat çekti:
“Maaşlarımız Yoksulluk Sınırının Altında”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda Elektrik ve Elektronik Mühendisi olarak görev yapan Murat Şahindokuyucu, mühendis ve teknik personelin maaşlarının yıllar içinde eşdeğer meslek gruplarına göre gerilediğini ifade etti. Şahindokuyucu, “2000 yılından itibaren mühendis maaşları, kariyer meslek gruplarıyla denk seviyelerdeydi ancak 2022 yılından sonra bu denge bozuldu. Günümüzde mühendis maaşları, yoksulluk sınırının dahi altındadır. Örneğin, yoksulluk sınırı 68 bin TL’yi aşmışken kamu mühendisleri 58 bin TL maaş alıyor. Bu durum, mesleğimizin niteliği ve emeğimizin karşılığı açısından kabul edilemez” dedi.
“Maaşlarımızın 105 Bin TL Seviyesine Çıkmasını İstiyoruz”
Mühendislerin maaş düzenlemeleri ve hak kayıplarının giderilmesi gerektiğini vurgulayan Şahindokuyucu, “Ek ödeme oranlarımızın 50 puan artırılması ve teknik çalışma ödemesine ilişkin yasal düzenlemenin acilen yapılması gereklidir. Taleplerimiz, maaşlarımızın 105 bin TL seviyesine çıkarılması ve geçmişten gelen hak kayıplarının giderilmesini kapsamaktadır. Bu düzenlemeler, mesleki motivasyonumuzu artıracak ve kamu faaliyetlerinde verimliliği yükseltecektir. Yetkililerden bir an önce bu sorunlara çözüm üretmelerini bekliyoruz” diye konuştu.
“Mühendislik ve Mimarlık Meslek Kanunu Şart”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda görev yapan Makina Yüksek Mühendisi Tekin Bardakcı ise, mühendislerin kamudaki özel sorumluluklarına dikkat çekti. Bardakcı, “Kamu projelerinin tasarım, denetim ve yürütülmesi mühendislerin uzmanlık alanındadır. Ancak bu görev ve sorumluluklar, mali ve özlük haklarımızla paralel ilerlemiyor. Modern bir kamu mühendislik ve mimarlık meslek kanununa ihtiyacımız var. Bu kanun, projelerde hangi tecrübe ve kıdeme sahip mühendislerin yer alacağını, özlük ve mali hakları da kapsayacak şekilde tanımlamalıdır” ifadelerini kullandı.
Sendikalaşma Vurgusu
Bardakcı ayrıca mühendislerin düşük sendikalaşma oranına değinerek, “Mühendis ve mimarların özlük haklarını savunmak ve dayanışmayı artırmak için sendikalaşma sürecini hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bu dayanışma, haklarımızın korunması için önemli bir adımdır” dedi.