10. yargı paketi geliyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Ocak’ta açıklayacak
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’nin yargı sisteminde 2024-2028 yıllarını kapsayacak hedeflerin yer aldığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin 23 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını duyurdu. Bakan Tunç, söz konusu reformun, ceza ve hukuk yargılamalarında önemli değişiklikler getireceğini ifade etti.
Albayrak Medya Grubu’nu ziyaretinde açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, reform belgesinin hazırlık sürecinde toplumun geniş kesimlerinden katkı alındığını belirtti. 1,5 yıl süren bu süreçte 55 bin kişinin görüşlerine başvurulduğunu vurgulayan Tunç, “Basın temsilcilerinden yargı mensuplarına kadar her seviyeden katılımcıyla bir araya geldik. 12 bin paydaş anketi gerçekleştirdik. Amacımız, hukukun üstünlüğünü güçlendiren ve adaletin hızla sağlanmasını hedefleyen bir sistem oluşturmaktı” dedi.
Adaleti Hızlandıracak Değişiklikler
Reform belgesiyle birlikte özellikle ceza yargılamalarında caydırıcılık artırılacak ve hukuki süreçler daha etkin hale getirilecek. Bakan Tunç, “Ceza adaleti sisteminde tutuklama kararlarının daha somut kriterlere bağlanması, hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için infaz kurumlarında belirli bir süre kalma şartı gibi düzenlemeler üzerine çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, hukuk ve idari yargı süreçlerinin hızlandırılması amacıyla arabuluculuğun daha etkin kullanılması, aile hukuku ve kira davalarına yönelik yeni mahkemelerin kurulması gibi adımlar planlanıyor.
Uzun Süren Davalara Son
Bakan Tunç, vatandaşlardan gelen şikayetlerin ardından davaların daha hızlı sonuçlanması için özel düzenlemeler yaptıklarını söyledi. “Duruşmaların gereksiz ertelemelerle uzamasını önlemek için dosya hazırlık süreçlerini daha etkili hale getireceğiz. Adli tıp raporu gibi zorunlu nedenler dışında duruşmaların kesintisiz devam etmesi sağlanacak” dedi.
Hakim ve Savcı Sayısı Artıyor
Türkiye’de hakim ve savcı sayısının 2002’de 9 bin 349 iken bugün 24 bin 642’ye ulaştığını belirten Tunç, Avrupa standartlarına yaklaşma yolunda ilerlediklerini söyledi. Hakim ve savcı yardımcılığı sisteminin devreye girdiğini hatırlatan Tunç, bu sistem sayesinde mesleğe başlayanların daha donanımlı şekilde göreve hazır hale geleceğini kaydetti.
Yeni Mahkemeler Kuruluyor
Son dönemde hızla artan dava yüküne karşılık yeni mahkemeler kurulmaya başlandığını ifade eden Tunç, “Özellikle aile hukuku ve kira davalarında ihtiyaca yönelik mahkemeler açıyoruz. İstanbul Havalimanı’nda kurulan mahkeme vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. Benzer uygulamalar, Antalya gibi şehirlerde de devreye girecek” dedi.
Hukuk Fakültelerinde Kalite Artacak
Hukuk mesleklerine giriş için sınav şartı getirilmesiyle, hukuk fakültelerinin daha nitelikli mezunlar vermesi hedefleniyor. Tunç, “Hukuk fakültelerine giriş başarı sıralamasının 100 binin altına düşmesi için çalışıyoruz. Bu, fakültelerin eğitim kalitesini yükseltmesini gerektiriyor” diye konuştu.
Adalet Sisteminde Bağımsızlık ve Tarafsızlık Vurgusu
Türkiye’nin yargı sisteminin geçmişe oranla daha bağımsız ve tarafsız olduğunu belirten Tunç, “Eğer bugünkü sistem geçmişte olsaydı, tarihimizdeki birçok acı olay yaşanmazdı. Bugün milli iradeye saygı gösteren bir yargı sistemimiz var” dedi.