Üniversitelerde Görev Yapan Memurların Tayin Sorunu Hakkında Açıklama

Bildiğiniz gibi Üniversiteler, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı-sıra toplumun sağlık ihtiyaçlarının da karşılayıp düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlayan önemli kurumsal yapılardır.

Üniversite memurları, bu sürecin işlerliğini sağlayan en önemli aktörlerdir. Ancak, üniversite memurlarının tayin olamaması hem kişisel yaşamda hem aile yaşamında hem de iş hayatında birçok soruna yol açmaktadır.

Kamu kurumlarında çalışan memurların, belli şartlar altında tayin hakkı vardır. Ancak Üniversite Memurları, devlet memurları ile aynı hakka sahip değildir. Bu durum kamuda büyük bir hizmet ağını oluşturan Üniversite Memurlarının aile bütünlüğüne zarar vermekte, eşler ayrı şehirlerde görev yaparken anne baba ilgisiyle, aile ortamında büyümesi gereken çocukların daha başka bir şehirde anneanne veya babaanne ile büyümesine sebep olmaktadır.

Kanuna göre Üniversite memurları, genellikle özerk statüdeki kamu personelleri olarak kabul edilir. Bu nedenle devlet memurlarına tanınan tayin hakkı üniversite personelleri için geçerli değildir. Bu hakkın olmaması Üniversite memurlarının önünde adeta bir set veya dayatma mahiyetindedir. Ya sev ya terk et denilerek Üniversite memurları ailesiyle işi arasında bir tercih yapmaya, adeta istifaya zorlanıyor. Hem ailesine bakmak zorunda olup hem de ailesinden ayrı kalan üniversite memurlarının iş motivasyonuyla birlikte üniversitelerdeki iş gücü verimliliği de düşüyor.

Her iki taraf içinde ciddi zararlar ve kayıplar teşkil eden bu tayin hakkı sorununa çözüm bulmak için idari düzenlemelerin yeniden ele alınarak diğer devlet kurumlarındaki memurlara tanınan tayin hakkının üniversite memurlarına da tanınmasını talep ediyoruz.

Adem ATACAN
Kamu Memurlar Derneği
Genel Başkanı

Exit mobile version